Vereniging


Overijse had vroeger een rijke biertraditie met tal van brouwerijen. Niet alleen in het Pajottenland, maar ook hier werden lambiekbieren en geuze gemaakt! Van 1952 tot 1977 werd in Overijse zelfs de bekende Leffe gebrouwen door brouwerij Lootvoet. Van dat alles is maar weinig overgebleven. Sterker nog: er kwamen in Overijse (en omstreken) steeds meer druivenserres en Overijse profileerde zich gaandeweg als het mekka van de tafeldruif en het centrum van de Druivenstreek.

De Overijsese brouwcultuur gaat terug tot vóór 1640. Wanneer de gemeente (de Vryheyt Overijse) in 1698 besliste om de camme (een oud woord voor brouwerij) tegenover de kerk over te kopen van de familie Van Meldaert, is de Vryheytscamme (de gemeentelijke brouwerij) een feit.
Na de dorpsbrand van april 1692 werden een veertigtal huizen vernield, alsook drie van de vier brouwerijen. In 1699 gaat de gemeente over tot de herstelling van haar brouwerij. In 1704 verkoopt de gemeente de Vryheytscamme aan Lambertus Van Billoen. De familie Van Billoen houdt de brouwerij zeer lang binnen de gelederen, maar via overervingen komt ze uiteindelijk terecht in de handen van de familie De Page.

De brouwerij werd op het einde van de 19de eeuw vervangen door een nieuwe brouwerij aan het Begijnhofplein. In de jaren 60 van vorige eeuw brouwde de brouwerij De Page haar laatste bier...
In 2012 vatten vijf vrienden onder impuls van Stefan Vanderlinden het plan op om de rijke bierbrouwtraditie van Overijse nieuw leven in te blazen. Naast Stefan waren dat Steven Huysegoms, Kris Versaen, Marc De Kegel en Norry Verheyden. Zij richtten de feitelijke vereniging Vryheytscamme op en werden lid van de Cultuurraad. De bedoeling is om de rijke, lokale biertraditie in stand te houden en te promoten. Dat willen ze doen door kennis op te bouwen over het bierbrouwen, brouwerijen te bezoeken, bierproeverijen te organiseren, zelf bier te brouwen, eigen recepten te ontwikkelen en de lokale bier- en brouwerijgeschiedenis van de Druivenstreek te bestuderen.

Na tal van proefbrouwsels was de biervereniging in 2014 klaar met een eerste eigen recept. Dat viel zo goed mee dat er beslist werd om dat bier op grotere schaal (400 liter) te laten brouwen door brouwerij Boelens uit Belsele: de Prins van Horne was geboren!

De eerste batch Prins van Horne werd op 18 juni 2014 gebrouwen naar een eigen recept op basis van drie moutsoorten, uitgelezen hoppen en abdijgist. Het is een amberkleurig bier van hoge gisting met hergisting op fles en met een alcoholgehalte van 7,9%. Op de marktdag van de Druivenfeesten in Overijse (augustus 2014) en de jaarmarkt van Hoeilaart kon het grote publiek voor het eerst kennismaken en proeven van het bier.  De Prins viel zodanig in de smaak van bierliefhebbers, familieleden en vrienden dat de voorraad na een paar weken al volledig op was.


Eind 2014 vormt de biergilde Vryheytscamme zich om tot VZW om – naast de culturele activiteiten – ook de nodige handelsactiviteiten te kunnen uitoefenen. Vryheytscamme vzw beslist om een grotere batch van 2.200 liter te laten brouwen om deze keer voldoende voorraad te hebben. De Prins van Horne 2.0 werd eind januari 2015 gebrouwen en is in het voorjaar beschikbaar. Speciaal voor dit bier werden een nieuw logo en etiket ontworpen en eindelijk krijgt de Prins van Horne zijn eigen glas! Het bier zal in een aantal cafés in het centrum van Overijse op de kaart staan en in de CRU-winkel te koop zijn.


Als vereniging voor bierliefhebbers wil de Vryheytscamme ook:
  • Kennis opbouwen over het bier zelf, door het volgen van cursussen, inwinnen van advies van deskundigen, brouwerijbezoeken af te leggen, bierproeverijen te organiseren...
  • Op termijn willen we deze opgedane kennis zeker ook delen met andere geïnteresseerde Overijsenaars door zelf lezingen te geven.
  • Tot slot is ons uiteindelijke doel zelf Overijses bier te brouwen, gekoppeld aan onze lokale brouwgeschiedenis. Het creëren van themabieren naar aanleiding van evenementen of feestelijkheden behoort tot de mogelijkheden!

Lid worden?

Laat ons wat weten via mail lidworden@vryheytscamme.be